Praktische vragen

De drogist behoort tot de cruciale beroepsgroepen en helpt om dit land draaiende te houden tijdens de coronacrisis. Gaandeweg roept het doorwerken tijdens de coronacrisis nog allerlei praktische vragen op die we hier in samenwerking met de diverse instanties proberen te beantwoorden.

  • Het is mooi weer en de temperatuur gaat omhoog. Is het verstandig om in de winkel de airco te gebruiken?

Het RIVM meent dat er voldoende aanleiding is om ervan uit te gaan dat het coronavirus niet door de lucht wordt overgedragen. Het is dus geen airborne virus. Het gebruik van airco’s of bijvoorbeeld warmtegordijnen is volgens de experts van RIVM geen probleem.

  • Er zijn klanten die met wollen of wegwerphandschoenen in de winkel komen. Kun je deze klanten alsnog vragen om hun handen te ontsmetten in de winkel?

Het RIVM geeft aan dat het ontsmetten van de handen altijd verstandiger is dan het dragen van handschoenen. Wegwerphandschoenen hebben de voorkeur boven wollen handschoenen, maar ook op wegwerphandschoenen kan het virus een aantal uren tot een aantal dagen overleven. Als mensen stoffen of wollen handschoenen dragen, zouden ze die meerdere maken per dag moeten wassen op een temperatuur boven de 60 graden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Winkelmedewerkers kunnen dus gerust aan mensen met handschoenen vragen of ze hun handen willen ontsmetten. Handen die goed gewassen of ontsmet zijn, zijn altijd veiliger dan handschoenen.

Terug naar de informatiepagina over de coronacrisis >

Zoek opnieuw