Mogelijke interactie tussen noscapine en bloedverdunners

12 mei 2016

Nieuwe risicowaarschuwing bij verkoop antihoestmiddelen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving recent wederom een melding over de ontregelde bloedstolling van mensen die bloedverdunners slikken na het gebruik van noscapine. Noscapine is de werkzame stof in veel hoestdranken– of tabletten die ook in de drogisterij te koop zijn. Lareb adviseert drogisten om de mogelijke interactie in hun advisering mee te nemen.

Lareb ontving tussen april 2007 en september 2014 zes meldingen van apothekers over interactie tussen bloedverdunners en een middel dat noscapine bevat. De wisselwerking betreft alleen cumarine preparaten (de medicijnen met acenocoumarol en fenprocoumon) en niet aspirine (bloedplaatjesremmers) en/of de nieuwe orale directe antistollingsremmers (DOAC). Alle patiënten gebruikten deze bloedverdunners langere tijd en hadden stabiele INR-waarden (de snelheid waarmee bloed stolt) voordat zij noscapine gebruikten. Na de start met noscapine ondervonden zij een stijging van het INR en als zij het gebruik van noscapine staakten, herstelde het INR zich.

Alert zijn bij verkoop

Bloedverdunners of antistollingsmiddelen behoren tot de tien geneesmiddelgroepen die de meeste potentieel vermijdbare geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen veroorzaken. De interactie met noscapine is sinds december 2014 opgenomen in de standaard voor trombosediensten. Dus als iemand onder controle van de trombosedienst is, moet hij het gebruik van noscapine melden. Ook het KNMP en CBG zijn met de meldingen bezig, maar de bijsluiters van de zelfzorgmiddelen met noscapine zijn voor zover bekend nog niet aangepast. Lareb vindt het verstandig dat drogisten in hun advisering goed letten op de samenstelling van een hoestmiddel. Zij kunnen consumenten die een hoestmiddel met noscapine aanschaffen, vervolgens wijzen op de mogelijke interactie met bloedverdunners of antistollingsmiddelen.

Interactie antischimmel preparaten

Al eerder wees Lareb op de mogelijke interactie tussen miconazolnitraat en antistollingsmiddelen. Miconazolnitraat is te vinden in anti-schimmelpreparaten die onder meer in de drogisterij te verkrijgen zijn. Ook bij de verkoop van deze middelen kunnen drogisten een risicowaarschuwing geven aan mensen die  bloedverdunners gebruiken.

Bijwerkingencentrum Lareb ontvangt jaarlijks ongeveer 200 meldingen van bijwerkingen ten gevolge van een mogelijke geneesmiddelinteractie. Meer dan 10% van deze meldingen betreft veranderingen in het INR ten gevolge van vermoede interacties met antistollingsmiddelen. Dit betreft ook interacties met zelfzorgproducten die noscapine bevatten, zoals antihoestmiddelen, of imidazoolderivaten bevatten, zoals antischimmelpreparaten.