Kurkuma kan werking kankermedicijn tamoxifen verslechteren

11 april 2019

Vrouwen die voor borstkanker worden behandeld, zouden voorzichtig moeten zijn met voedingssupplementen met kurkuma. Uit een recent onderzoek van Erasmus MC Rotterdam blijkt dat het populaire supplement kurkuma de werking van het antiborstkankermedicijn tamoxifen nadelig kan beïnvloeden.

Kurkuma werd onlangs door de consument verkozen tot supplement van het jaar. Het wordt door veel mensen gebruikt omdat het mogelijk een positieve invloed zou hebben op soepele gewrichten, het cholesterolgehalte, het zenuwstelstel en het immuunsysteem.

Nadelige invloed

Onderzoekers van Erasmus MC Rotterdam onderzochten de invloed van kurkuma bij zestien vrouwen met borstkanker, die tenminste vier weken tamoxifen gebruikten. Daaruit bleek dat kurkuma de beschikbaarheid van de werkzame stof endoxifen met gemiddeld 7,7% verminderde. Kurkuma plus piperine (peper), een combinatie die vaak wordt gebruikt voor een betere opname van kurkuma, verminderde de beschikbaarheid van endoxifen met gemiddeld 12,4%.

Waarschuwingtekst?

Patiënten moeten minstens een spiegel van 16 nmol/l endoxifen in hun bloed moeten hebben, wil het medicijn goed zijn werk kunnen doen. Door kurkuma zakte de hoeveelheid werkzame stof bij enkele vrouwen tot op of onder deze grenswaarde. NPN, de branchevereniging voor producenten van voedingssupplementen, bekijkt samen met haar Technische Commissie of er een waarschuwingstekst moet komen op de verpakkingen van kurkuma-supplementen.

Lees meer via deze link