Chronische patiënt voor paracetamol, vitamine D en calcium naar drogist

28 december 2018

Vanaf 1 januari worden paracetamol 1000, vitamine D, calcium en combinaties van vitamine D en calcium niet langer vergoed vanuit het basispakket door de zorgverzekeraar. Verwachting is dat patiënten voor aankoop en advies van deze zelfzorggeneesmiddelen nu naar de drogist gaan, al dan niet op verwijzing van hun arts.

Het gaat om medicijnen die als zelfzorggeneesmiddel verkrijgbaar zijn zonder recept van de arts. De kosten van deze zelfzorggeneesmiddelen zijn niet hoog. Daarom kunnen ze voor eigen rekening van de patiënt komen zodat de zorg betaalbaar blijft.

Huisartsen kunnen patiënten voor deze zelfzorggeneesmiddelen vanaf het nieuwe jaar doorverwijzen naar de drogist en apotheek. Belangrijk is dat (assistent)drogisten verantwoorde zorg geven, klanten adviseren deze zelfzorggeneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken en de klant bij twijfel te verwijzen naar de huisarts.

Juiste dosering

Informeer de klant ook over de juiste dosering. Chronische patiënten kunnen in plaats van één verpakking van 1000 mg bij de drogist twee verpakkingen van 500 mg aankopen. Belangrijk om te weten is dat vitamine D als receptgeneesmiddel wordt uitgedrukt in i.e. (internationale eenheden) en vrij verkrijgbare vitamine D in mcg (microgrammen). Dat kan verwarring geven bij de patiënt die nu naar de drogist gaat voor de aankoop. 800 i.e. vitamine D komt overeen met 20 mcg in de vrije verkoop.

De regeling gaat in op 1 januari 2019. Het onderzoeksbureau Nivel monitort de gevolgen van de maatregel. De kans bestaat namelijk dat patiënten aan de huisarts vragen om een andere pijnstiller met een hogere dosering die nog wel wordt vergoed.

Klik hier voor meer informatie