Verkoop van jodiumtabletten

4 oktober 2017

Bepaalde groepen mensen die tot een straal van 100 kilometer rondom een kernreactor wonen, krijgen jodiumtabletten door de overheid thuisgestuurd. De overheid start in de week van 9 oktober met de gerichte distributie van jodiumtabletten. Vanaf 10 oktober mogen de jodiumtabletten ook worden verkocht bij drogist en apotheker.

Drogisten en apothekers kunnen vanaf 2 oktober 2017 via de gangbare procedure bij hun groothandel jodiumtabletten bestellen. De adviesprijs voor de verkoop is 2,95 euro.

Jodiumtabletten voorraad

Groothandels zullen naar verwachting de tabletten ook pas rond 10 oktober uitleveren. Door beperkte voorraad kunnen groothandels in eerste instantie 20 doosjes per aangesloten apotheek of drogist leveren. Vanaf medio november zijn nog eens 50 doosjes per apotheek en drogist bij de groothandels beschikbaar.

Communicatie door de overheid

De overheid stuurt in de week van 2 oktober een kaart over de verspreiding van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens. Hierop staat dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen dat ze goed moeten bewaren. Op de website Waaromkrijgikjodiumtabletten.nl is meer informatie te vinden over de verspreiding van jodiumtabletten.

Zwangere vrouwen

Ook zwangere vrouwen kunnen vanaf 10 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen om bij een kernongeval de tabletten in te nemen ter bescherming van hun ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen hierover informatie in de folder ‘Zwanger’ die ze ontvangen bij hun eerste bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.

Meer informatie