Terugroepactie maagzuurremmers met ranitidine

4 oktober 2019

Registratiehouders van maagzuurremmers met de stof ranitidine hebben in overleg met de Inspectie Gezondheid en Jeugd besloten om een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt terug te roepen. Drogisten halen dit product dan ook uit de schappen.

Ranitidine is een geneesmiddel dat zowel op recept wordt voorgeschreven als vrij verkrijgbaar is. Alle ranitidine die mensen op recept voorgeschreven hebben gekregen, wordt teruggehaald bij de patiënten. De ranitidine die bij de drogist (en apotheek) vrij verkrijgbaar is, wordt uit de schappen gehaald.

Gebruikers hoeven de geneesmiddelen niet naar de drogisterij terug te brengen. Spoel de geneesmiddelen niet door de gootsteen of WC en gooi ze niet in de vuilnisbak. Ga in uw gemeente na wat u met geneesmiddelen moet doen die niet meer nodig zijn. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu.

Te hoge concentratie

Waarom deze terugroepactie? Wereldwijd zijn er ranitidinegeneesmiddelen aangetroffen met een te hoge concentratie NDMA. In lage concentraties is er geen schade voor de gezondheid, zo komt NDMA ook voor in water en voedingsmiddelen. Voor geneesmiddelen zijn limieten vastgesteld voor NDMA. De geteste geneesmiddelen komen daarboven.
Het risico op kanker voor gebruikers van ranitidine is nog niet met zekerheid vastgesteld. Bij gebruik volgens de bijsluiter is het risico op kanker bij de vrij verkrijgbare geneesmiddelen zeer klein, kleiner nog dan voor mensen die ranitidine chronisch gebruiken.
Er zijn in Europa ook ranitidinegeneesmiddelen gevonden die minder of geen NDMA bevatten. Maar op dit moment is onbekend hoe het zit met de meeste geneesmiddelen die in Nederland op de markt zijn. Omdat het te lang duurt om te wachten op de testresultaten, heeft de IGJ besloten tot deze terugroepactie.

Wanneer het product weer in de winkels ligt, is onbekend. Verwachting is dat er (wereldwijd) een tekort zal ontstaan aan ranitidine. De kleine hoeveelheid die bewezen vrij is van NDMA is te klein om te voorzien in de volledige behoefte. Er zijn echter voldoende alternatieve geneesmiddelen beschikbaar.