RIVM start onderzoek Luis Thuis

3 maart 2015

‘Luis Thuis?’ is een onderzoek van het RIVM waar ouders kunnen melden of hun kinderen last hebben van hoofdluis. In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van hoofdluis. Door dit onderzoek, waarbij het RIVM de hulp van het publiek inroept, wil het RIVM meer zicht krijgen op de hoofdluisproblematiek.

Luis thuis? Meld het bij het RIVM

Met behulp van ‘Luis Thuis?’ wil het RIVM weten hoe vaak hoofdluis voorkomt en meer zicht krijgen op de problemen die mensen ervaren bij de aanpak van hoofdluis. Hierdoor kan het RIVM kijken of de  huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en als het nodig is de voorlichting aanpassen.

Iedereen die wel eens te maken heeft gehad met hoofdluis kan meehelpen met het onderzoek ‘Luis Thuis?’. Wanneer klanten advies vragen over hoofdluis of een luizenbestrijdingsmiddel aanschaffen, kunt u ze attenderen op het onderzoek. Ook kunt u uiteraard zelf meedoen. Gebruik hiervoor het adres www.rivm.nl/hoofdluis.

Advies van de drogist in KASSA

Afgelopen zaterdag 28 februari was Desirée Beaujean, hoofdluizenspecialist van het RIVM, te gast in consumentenprogramma Kassa om het onderzoek toe te lichten. Voorafgaand aan de uitzending heeft een verborgen camerateam  in verschillende drogisterijen advies gevraagd over de bestrijding van hoofdluis. De drogisterijen die werken met de branche adviesstandaarden, gaven advies volgens de richtlijn van het RIVM: twee weken het haar doorkammen eventueel in combinatie met een luizenbestrijdingsmiddel. De eerste keuze is dan een middel op basis van dimeticon. Daarnaast werden er door de drogisten nuttige tips gegeven, zoals conditioner gebruiken voor het gemakkelijker doorkammen van lang haar.

Bekijk het fragment over hoofdluis in Kassa.

Landelijke Luizendag

Het RIVM lanceert 'Luis Thuis?' in aanloop van de Landelijke Luizendag op woensdag 4 maart. Op deze dag controleren alle scholen op één dag hun scholieren. Ook kan je op 4 maart tussen 19.30 en 20.30 alle vragen over hoofdluis via twitter stellen aan de hoofdluisexperts van het RIVM. U kan uw vraag stellen via @RIVM met gebruik van #luisthuis.