Risicowaarschuwing bij Sint-Janskruid

9 juli 2019

Kruidenproducten kunnen invloed hebben op de werking van andere geneesmiddelen zo heeft medicijnautoriteit CBG onderzocht. Drogisten onderkennen het belang van goed advies bij aankoop en gebruik van kruiden en gaan actief een risicowaarschuwing geven bij Sint-Janskruid. Ook stelt het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) actuele factsheets beschikbaar over de werking en bijwerking van de meest gekochte kruidenproducten.

Als consumenten zelfzorggeneesmiddelen en kruidenproducten combineren, kan een wisselwerking optreden waardoor een geneesmiddel beter of slechter wordt opgenomen of afgebroken in het lichaam. Ook kan dit leiden tot bijwerkingen. Daarnaast kunnen kruidenproducten en geneesmiddelen elkaars werking versterken. Soms kan een wisselwerking met een (ander) geneesmiddel zelfs ernstige gevolgen hebben, zo heeft medicijnautoriteit CBG onderzocht.

De medicijnautoriteit heeft de wisselwerking van diverse kruiden onderzocht. Zo kan Sint-Janskruid of Kurkuma er voor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva.

De kruidenproducten Ginseng en Ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een stollingsmedicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe.
Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.

Risicowaarschuwing

Marten Hummel, directeur CBD: “Wij vinden het belangrijk onze klanten goed te adviseren. Drogisten aangesloten bij Erkend Specialist in Zelfzorg geven verantwoorde zorg, ook bij aankoop en gebruik van kruiden. Drogisten zijn gestart met het actief geven van een risicowaarschuwing bij de aankoop van een aantal zelfzorggeneesmiddelen. Daar komt dit jaar een risicowaarschuwing bij de aankoop van Sint-Janskruid bij. En als consumenten en patiënten de drogist informeren welke kruiden en geneesmiddelen zij gebruiken kan de drogist het juiste advies geven of adviseren om naar de huisarts te gaan. Om (assistent)drogisten goed te informeren over de samenstelling en werking van de meest gebruikte kruidenproducten heeft het CBD actuele factsheets beschikbaar gesteld.”

Meer informatie

Factsheets met informatie over de kruidenproducten zijn gemaakt door het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van de branchevereniging NPN:

Ook op de website van het CBG staat informatie over kruidenproducten. Ook is hier een animatievideo over het gebruik van kruiden met medicijnen. Verder is de Geneesmiddeleninformatiebank van het CBG aangepast met welke medicijn interacties heeft met kruidenproducten.