Paracetamol eerste keus

18 maart 2020

Het zijn bijzondere tijden, er is veel onzekerheid over het coronavirus. Drogisten doen hun uiterste best om alle vragen over gezondheid en hygiëne te beantwoorden. Zo zijn er veel vragen over het gebruik van pijnstillers bij symptomen van besmetting met het coronavirus. 

Er gaan berichten rond dat het gebruik van NSAID’s zoals ibuprofen je extra vatbaar maken voor de ziekteverschijnselen van COVID-19. Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (ook wel NSAIDs genoemd, waaronder ibuprofen) het verloop van de infectie zou kunnen verergeren, zo stelt het CBG, de medicijnautoriteit. "Het advies is paracetamol als veilige en betere keus om in eerste instantie koorts en pijn te onderdrukken. Paracetamol heeft ten opzichte van NSAIDs minder bijwerkingen en helpt voldoende tegen koorts en pijn."

Veilig gebruik

Bij de advisering van koortsverlagend en pijnstillende middelen tegen de symptomen van het Coronavirus blijft paracetamol dan ook de eerste keus. Zoals vermeld op onze advieskaarten, die overeenkomen met de richtlijnen van de zelfzorgstandaarden van NHG (huisartsen) en KNMP (apotheken). Paracetamol heeft de minste bijwerkingen en kan veilig worden gebruikt bij symptomen van COVID-19.