Omzet zelfzorg stijgt met 0,9 procent

1 april 2016

De totale omzet van zelfzorg is volgens Neprofarm licht gestegen met 0,9% ten opzichte van vorig jaar. Behalve de redelijk forse groei in de categorie luchtwegaandoeningen van 7,9 procent vertoonden ook de producten tegen pijn (+2,8%) en de spijsverteringsapparaten (+0,8) een stijging in omzet (bron: IMS Health).

Verschuiving naar ketens

De omzet van de zelfstandige drogisterijen is gedaald met 15,2 procent. Dat is volgens Neprofarm te verklaren door de daling van het aantal zelfstandige drogisterijen en een verschuiving van de verkoop naar ketendrogisterijen. Ook de apothekers verloren terrein (- 5,3 procent). De ketendrogisterijen en supermarkten wonnen daarentegen marktaandeel en realiseerden een omzetstijging van respectievelijk 8,1 en 8 procent.

Per verkoopkanaal

Neprofarm publiceert ieder voorjaar de cijfers en ontwikkelingen die de zelfzorgmarkt in het voorgaande jaar heeft doorgemaakt. Hierbij wordt naast de ontwikkelingen binnen de productgroepen en de verkoopkanalen, ook een uitsplitsing naar verkoopkanaal gemaakt. Bovendien wordt de Nederlandse markt in Europees perspectief geplaatst. Lees hier het uitgebreide rapport.