'Noodzakelijke medicijnen horen in basisverzekering'

28 november 2016


Medisch noodzakelijke geneesmiddelen horen in de basisverzekering te blijven. Dat schrijft de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), voorheen bekend als Nefarma, in een brief aan het Zorginstituut Nederland.

De Vereniging reageert op het concept pakketadvies ‘Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000 mg (nog) thuis in het te verzekeren pakket?' Ongeveer een miljoen mensen maken regelmatig gebruik van deze middelen. Momenteel wordt bekeken of vitaminen, mineralen en paracetamol uit het basispakket kunnen. Het niet langer vergoeden van deze middelen levert een besparing op van ongeveer 100 euro per jaar per patiënt.

Onjuist gebruik

Maar door verminderd en onjuist gebruik van deze middelen is een toename van fracturen, invaliditeit, ziekenhuisopnames, verpleeghuisopname en ziektelast te verwachten. De bijbehorende kosten overtreffen de korte termijn besparing waarschijnlijk ruimschoots. Daarom dringt de VIG aan op onafhankelijk onderzoek, voorafgaand aan een definitief besluit. Geneesmiddelen die medisch noodzakelijk en bewezen (kosten)effectief zijn én in richtlijnen van huisartsen en specialisten staan, moeten in de basisverzekering blijven, vindt de Vereniging.

Geen goede alternatieven

Verder wijst de brancheorganisatie van farmaceuten erop dat behandelingen altijd in de specifieke context van de patiënt worden beoordeeld, dan gaat het bijvoorbeeld om interacties, inname-adviezen, juiste doseringen en therapietrouw. "Van belang is ook dat er voor sommige middelen, met name in hoge doseringen, geen goede alternatieven beschikbaar zijn in de zelfzorgmarkt. In dat geval betalen patiënten met een medische noodzaak niet alleen de kosten van de geneesmiddelen, maar ook de afleveringskosten van de apotheek."

Bovendien ontstaat er mogelijk precedentwerking. Stelt de VIG. Als alle (recept-plichtige) middelen die minder dan 100 euro per patiënt per jaar kosten om financiële redenen niet meer worden vergoed, valt een groot aantal geneesmiddelen uit het basispakket. Gedacht kan worden aan cardiovasculaire, gastro-intestinale, dermatologische, ontstekingsremmende, schildklier- en andere hormoongeneesmiddelen. "Dit is een ontwikkeling die nadelig is voor patiënten en per saldo voor de gehele gezondheidszorg meer geld kost dan oplevert."