Jeanette Philippo (Trekpleister) Beste Zelfzorgadviseur 2019

15 maart 2019

Drogist Jeanette Philippo van Trekpleister Bodegraven is de ‘Beste Zelfzorgadviseur’ 2019. Een jaar lang mag zij deze prestigieuze titel dragen. Renske Quartel van DA Drogisterij & Parfumerie ’t Vijzeltje in Hank werd tweede en Suzan van der Pol van Etos Kloosterveen in Assen eindigde op de derde plaats.

Zij kregen de prijzen uitgereikt door juryvoorzitter Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik tijdens een feestelijke bijeenkomst op 14 maart op De Landgoederij te Bunnik. Beste Zelfzorgadviseur word je niet zomaar. Op verschillende vakgebieden moeten de kandidaten uitblinken: kennis van de kleine kwalen, de producten en de werkzame stoffen, maar ze moeten ook alles weten over de grenzen van zelfzorg en wanneer naar de huisarts door te verwijzen. Daarnaast moet de (assistent)drogist over goede advies- en communicatievaardigheden bezitten.

400 deelnemers

De verkiezing leeft in de sector. Een jaar lang de titel Beste Zelfzorgadviseur, dat spreekt aan. Ruim 400 gediplomeerde (assistent)drogisten hebben zich opgegeven voor de editie van 2019. Zij maakten online toetsen om de kennis en adviesvaardigheden te testen. In de tweede ronde bezocht een mystery shopper de vijf (assistent)drogisten per formule met de beste resultaten uit de toetsen. In de laatste ronde verschenen de vijf topkandidaten voor een vakjury en werden aan de tand gevoeld over advieskeuze, beroepshouding en motivatie. Het complete plaatje bepaalde de uiteindelijke winnaar: Jeanette Phillipo.

Verantwoord advies

Winnaar Jeanette Philippo haalde een score van 83,5% bij de online toetsen. En bij het bezoek van de mystery shopper behaalde zij een score van 90%. Volgens het juryrapport excelleert Jeanette Philippo in een to the point advies naar de klant en heeft zij een goede visie op het drogisterijvak voor de toekomst. Jeanette was blij verrast met de titel: "Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Bij elke vraag van de jury had ik het idee dat ik nog veel meer kon vertellen, zoals ik ook in de winkel doe. Ik vind het belangrijk om verantwoord om te gaan met het advies over zelfzorggeneesmiddelen aan mijn klanten, wat soms ook inhoudt dat ik een product afraad en mensen liever doorverwijs naar de huisarts. Het is heel mooi dat de jury mijn passie voor mijn vak op deze manier waardeert en ik ben enorm trots op deze titel."

Tweede en derde plek

De prijzen werden uitgereikt tijdens een feestelijk event. Voor de eerste keer was de uitreiking van de prijs Beste Zelfzorgadviseur onderdeel van de Careality Care Awards. Een vakjury, waarin alle directies van de formules en andere deskundigen zijn vertegenwoordigd, bekronen met de Care Awards de beste introducties. Directie en management van de drogisterijformules waren bij het event aanwezig. Samen met vertegenwoordigers van de leveranciers zagen zij dat Renske Quartel van DA Drogisterij & Parfumerie ’t Vijzeltje in Hank tweede werd en Suzan van der Pol van Etos Kloosterveen in Assen op de derde plaats eindigden. Daphne Quist van Kruidvat in Bavel en Anita Ammeraal van DIO Drogisterij Van Duinen in Leens behaalden ook met mooie resultaten de finale, maar vielen net niet in de prijzen.

De verkiezing Beste Zelfzorgadviseur is een initiatief van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Doel van de verkiezing is het stimuleren van excellente advisering en aandacht voor het belang van de drogisterijbranche in Nederland.

   

Winnaar Jeanette Phillipo (Trekpleister), nummer 2 Renske Quartel (DA) en nummer 3 Suzan van der Pol (Etos) 

    

    De finalisten: vlnr Anita, Renske, Daphne, Jeanette en Suzan

Foto's: Jan Willem Houweling, In the Picture