Geneesmiddel uit pakket: meer naar drogist

24 juni 2020

Uit het rapport ‘Vitamines, mineralen en paracetamol uit het pakket’ van onderzoeksbureau Nivel blijkt dat huisartsen middelen die niet meer worden vergoed door de zorgverzekeraar minder vaak een recept voorschrijven. Patiënten gaan voor deze middelen niet meer met een recept naar de apotheek, maar voor zelfzorg naar de drogist.

Sinds 1 januari 2020 worden paracetamol (1000 mg), vitamine D en calcium niet meer vergoed. Deze middelen zijn immers ook als zelfzorgmiddel vrij verkrijgbaar bij de drogist. Deze maatregel zorgt ervoor dat de kosten voor de zorg lager zijn.
Nivel heeft de gevolgen van deze maatregel onderzocht: huisartsen schrijven deze middelen minder vaak voor en mensen kopen het nu zelf, veelal bij de drogist. Zo laat de consument zien in staat te zijn verantwoordelijk te nemen voor de eigen gezondheid.

Zwaarder alternatief

Het onderzoek laat echter ook zien dat huisartsen patiënten een zwaarder geneesmiddel dan nodig is voorschrijven, omdat dat wel wordt vergoed. Bij vitamine D krijgen patiënten week/maand doseringen voorgeschreven, bij calcium meer combinatiepreparaten en bij paracetamol 1000 mg duurdere of zwaardere middelen als fentanyl, oxycodon en tramadol. Deze zogenaamde substitutie kan leiden tot gezondheidsschade. Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg, gaat dan ook met huisartsen en apothekers in gesprek over het gebruik van zelfzorgmiddelen.

Het CBD was onderdeel van de werkgroep die het Nivel adviseerde.