Campagne tegen vervalste medicijnen van start

10 mei 2016

Het ministerie van VWS begint op 10 mei 2016 een campagne om consumenten te wijzen op de gevaren van vervalste medicijnen. Drogisterijen laten met een speciaal logo op de website aan de consument zien dat ze erkend en zichtbaar zijn als online verkoper van legale medicijnen.

Betrouwbaarheid controleren

Veel mensen weten volgens het ministerie niet dat ze online vaak vervalste medicijnen krijgen. De campagne moet consumenten helpen om de betrouwbaarheid van een online aanbieder van geneesmiddelen te controleren. Zo is op de website echt-of-nep.nl  een quiz te vinden waarmee mensen zelf kunnen testen of zij het onderscheid kunnen maken. De website wordt onder de aandacht gebracht door middel van banners op allerlei relevante plekken op internet, zoals gezondheidsites en zoekmachines.

Erkend online verkoper legale medicijnen

De campagne maakt onderdeel uit van een bredere aanpak van vervalste medicijnen. Zo moeten online aanbieders van receptgeneesmiddelen en zelfzorg zich sinds juli 2015 aanmelden bij de overheid. Na controle krijgen zij een logo op hun site. De consument kan het logo aanklikken en komt dan terecht op de website van de overheid www.aanbiedersmedicijnen.nl. Hier kan gecontroleerd worden welke categorie producten de aanbieder mag verkopen.
Drogisten die zich op deze site hebben aangemeld en het herkenbare logo op de website hebben geplaatst, laten hiermee zien dat ze erkend zijn als online verkoper van legale medicijnen.

Nog niet aangemeld? Lees hier hoe uw webshop kan worden aangemeld als erkend online verkoper van legale medicijnen.