BTW-verhoging farmaceutische medische hulpmiddelen, tandpasta en zonnebrand definitief

21 december 2017

De btw-verhoging voor farmaceutische medische hulpmiddelen, zonnebrandproducten en tandpasta gaat definitief door. Dit betekent dat per 1 januari 2018 het btw-tarief voor deze productgroepen wordt verhoogd van 6 procent naar 21 procent.

De Eerste Kamer heeft op 19 december ingestemd met het Belastingplan 2018 met daarin het wetsvoorstel om de definitie van geneesmiddelen voor de omzetbelasting aan te scherpen. Het wetsvoorstel koppelt het lage btw-tarief (6%) aan een handelsvergunning, oftewel een registratie voor geneesmiddelen. Het lage btw-tarief wordt vanaf 1 januari 2018 dus beperkt tot producten met een RVH- of een RVG-nummer op de verpakking.

Hoge Raad

Als gevolg van hiervan stijgt de btw op producten die tot 1 januari 2018 wel onder het 6% tarief vallen naar 21%. Dit geldt onder meer voor farmaceutische medische hulpmiddelen, zonnebrandproducten en tandpasta. Hiermee worden overigens de gevolgen van een uitspraak van de Hoge Raad teruggedraaid. De rechter bepaalde eerder dit jaar dat artikelen als tandpasta met fluoride en zonnebrandcrème met een UV-factor als medicijn mochten worden gezien en daarom onder het lage btw tarief vielen.

Let op: voedingssupplementen vallen ook na 1 januari 2018 nog onder het lage btw tarief, omdat deze producten als voedingsmiddelen worden gezien. Verder blijven ook verbandmiddelen en voorbehoedsmiddelen onder het lage BTW tarief vallen

Korte termijn

Door verschillende branches, waaronder de drogisterijbranche, is geageerd tegen het wetsvoorstel en ook tegen de zeer korte invoertermijn. Dit heeft echter geen wijzigingen tot gevolg gehad. De wetswijziging zal nog worden gepubliceerd, maar is nu wel definitief.