Advies om verspreiding van virussen te voorkomen

28 februari 2020

Eind 2019 raakten mensen in China besmet met het nieuwe coronavirus. Ook in Nederland zijn de eerste patiënten met COVID-19 gemeld. In de drogisterij stellen veel consumenten vragen over het virus. Dit is het advies dat (assistent)drogisten aan klanten geven:

Hoe voorkom ik het beste een verspreiding van virussen?

  • Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog of mouw.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij het snuiten van uw neus. Gebruik ze eenmalig en gooi ze daarna in de vuilnisbak.

Wanneer moet ik de huisarts bellen?

  • U bent in een land of regio geweest met wijdverbreide verspreiding van het coronavirus (China, Singapore, Zuid-Korea, Iran en enkele gemeenten in Italië);
  • Óf u heeft de afgelopen twee weken contact gehad met iemand die besmet is met het coronavirus;
  • U heeft koorts met luchtwegklachten als moeilijk hoesten of kortademigheid (38 graden of hoger);

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou u andere mensen kunnen besmetten.

Helpen mondkapjes besmetting te voorkomen?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mondkapjes af voor de bescherming tegen virussen. Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die heel goed sluiten over het gezicht. Regelmatig wisselen is dan nodig. Het ademen door een specialistisch masker is wel zwaarder.  Een speciaal mondmasker helpt alleen bij iemand die besmet is met een virus en helpt niet om te voorkomen dat u zelf ziek wordt door andere mensen die het virus dragen.

Zijn er medicijnen tegen het nieuwe coronavirus?

Nee, er zijn geen medicijnen tegen het nieuwe coronavirus. Ook is er geen vaccinatie die mensen beschermt tegen het virus. Als iemand ernstig ziek is door het nieuwe coronavirus, kan opname in het ziekenhuis nodig zijn. Daar kunnen artsen bijvoorbeeld zuurstof geven tegen benauwdheid.

Meer informatie over het coronavirus: Thuisarts.nl en www.rivm.nl