Aanpassing leeftijdsgrens Otrivin neusspray

18 februari 2015

Otrivin neusspray met xylometazoline kon voorheen altijd gebruikt worden vanaf de leeftijd van 6 jaar. Dat is veranderd. Het middel is nu pas vanaf 12 jaar te gebruiken. Let hierop bij het advies aan klanten!

De aanpassing is het gevolg van de EU-registratie van Otrivin neusspray. Omwille van een Europese harmonisatie van de productinformatie is de leeftijdsgrens van dit product aangepast. De doseringsinstructies zijn ook aangepast in overeenstemming met de leeftijd. De 1mg/ml sterkte is nu bestemd voor kinderen en volwassenen “vanaf 12 jaar” (was 6 jaar).

Fabrikant Novartis heeft aangegeven de nieuwe neusspray gefaseerd te introduceren. Het kan dus voorkomen dat in sommige drogisterijen de oude verpakking Otrivin neusspray nog wordt verkocht. Let dus goed op wat er bij jou in het schap staat want in sommige winkels staan zowel oude als nieuwe verpakkingen!

Is een klant op zoek naar Otrivin neusspray voor een kind tussen de 6 en 12 jaar? Adviseer dan om gebruik te maken van de neusspray voor kinderen vanaf 2 jaar. De dosering van deze neusspray voor kinderen is 0,5 mg/ml. In de bijsluiter staat nog aangegeven dat de spray voor kinderen van 2 tot 6 jaar is, maar kinderen tot 12 jaar kunnen hier ook probleemloos gebruik van maken. Novartis heeft aangegeven dat in de toekomst de leeftijdsgrens van de Otrivin neusspray voor kinderen aangepast zal worden naar 2 tot 12 jaar. Deze nieuwe leeftijdsaanduiding zal dan ook op de verpakking komen te staan