9 januari dag van Verantwoord Medicijngebruik

7 januari 2020

Ook bij zelfzorggeneesmiddelen!

9 januari is de Dag van Verantwoord Medicijngebruik, een initiatief van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) ondersteunt dit initiatief want drogisten zijn Erkend Specialisten in Zelfzorg en zetten zich dagelijks in voor verantwoord medicijngebruik van zelfzorggeneesmiddelen, zo laat onderstaande infographic zien.


Het IVM wil alle mensen in Nederland ervan doordringen dat geneesmiddelen belangrijk zijn, maar dat het geen snoepgoed is. Om daarbij stil te staan wordt ieder jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik georganiseerd, ook als het om zelfzorggeneesmiddelen gaat. Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig bij het juiste gebruik en zonder recept verkrijgbaar. Maar klanten overschatten de eigen kennis over geneesmiddelen en onderschatten de risico’s ervan. Gezondheidsrisico’s liggen dan op de loer. Zo kan onbedoeld verkeerd gebruik van paracetamol en ibuprofen leiden tot ziekenhuisopnames. En niet iedereen kan ‘zelfzorgen’.

Verantwoorde zorg

Daarom geven drogisten aangesloten bij het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg verantwoorde zorg. Zo checken drogisten actief of de klant behoefte heeft aan advies en zijn er in drogisterijen altijd (assistent)drogisten aanwezig voor het houden van toezicht op de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen en het geven van advies over zelfzorggeneesmiddelen. Adviseren gebeurt volgens adviesstandaarden die overeenkomen met die van de apotheken en artsen. En als het nodig is, verwijst de drogist door naar de arts en apotheek. Vanaf februari 2020 gaan drogisten actief risicowaarschuwingen geven bij middelen als pijnstillers. Om zo een bijdrage te leveren aan verantwoord medicijngebruik.


Deze infographic laat zien wat drogisten iedere dag allemaal doen voor medicatieveiligheid.