Verantwoorde zorg tijdens griep

17 februari 2018

Bij griep hebben consumenten behoefte aan advies over het gebruik van producten die ongemak als koorts, pijn of een verstopte neus verzachten en de ziekteverschijnselen verminderen. Dat blijkt uit de uitzending van het consumentenprogramma Radar van maandag 12 februari. De Erkend Specialist in Zelfzorg is dan het adres voor verantwoorde zorg bij kleine kwalen en geeft persoonlijk advies over aankoop en gebruik van zelfzorggeneesmiddelen en vitaminepreparaten, ook als het om griep gaat.

Het griepvirus veroorzaakt een infectie in de luchtwegen. Je kunt ziek worden als iemand met griep hoest, niest of praat. Ook kan het virus via de handen in de mond of neus terecht komen. Er zijn tal van middelen beschikbaar bij drogist, apotheek en natuurwinkel die claimen de weerstand te verhogen of zorgen dat de patiënt snel weer beter is. In de uitzending belde de redactie van Radar met de klantenservice van fabrikanten van vitaminepreparaten en andere weerstandverhogende producten om te kijken wat er zoal wordt gezegd over de werking van het product.

Informatielijnen

De medewerkers van de informatielijnen van de fabrikanten vertelden dat de vitamines vooral goed zijn om je weerstand te verhogen maar gaven wel aan dat een virus er niet mee tegengehouden kan worden. Een andere medewerker vertelde in de uitzending dat je minder ontvankelijk wordt voor ziektes en sommige producten zouden zelfs preventief werken. Een fabrikant claimde dat het middel antibacterieel en antiviraal zou werken en ervoor zorgt dat de slijmafvoer verbeterd wordt.

Verantwoorde zorg

Wat de informatielijnen van de fabrikanten ook vertellen, de klant heeft behoefte aan juiste voorlichting over de aankoop en het gebruik van deze middelen die de ongemakken tijdens de griep verzachten en de ziekteverschijnselen verminderen. Zo levert de drogist als opgeleid specialist in zelfzorg verantwoorde zorg en persoonlijk advies over alles wat te maken heeft met gezondheid en kleine kwalen. Ook als het om griep gaat.

Lees voor het beste advies bij griep deze themapagina van Zelfzorg Info